Gastric SleeveDe operatie in woorden

Door middel van nietjes verwijdert de chirurg een groot deel van de maag. Dit resterende deel van de maag met een capaciteit van ongeveer 100 tot 150 cc is minder elastisch en zal dus minder uitzetten. Onderaan wordt de maagportier of pylorus behouden.

Als u een volheidsgevoel krijgt, verdwijnt het hongergevoel. Het resultaat hiervan is dat u waarschijnlijk minder zal eten. Restrictieve bariatrische heelkunde heeft tot doel dit gevoel van volheid uit te lokken door uw maag te verkleinen. Als gevolg daarvan kan uw maag maar een kleine hoeveelheid voedsel bevatten waardoor u sneller een volheidsgevoel ervaart. De vertering (absorptie) van het voedsel in het darmkanaal gebeurt verder volstrekt normaal. Bij een gemotiveerde patiënt, kunnen de verminderde maagcapaciteit samen met de gedragswijzigingen leiden tot een systematisch lagere calorie-inname en dus ook tot blijvend gewichtsverlies.

De voordelen:

  • Behalve de maagverkleining blijft bij de Gastric Sleeve het spijsverteringskanaal intact. Hierdoor worden veel ongewenste nevenwerkingen vermeden die gepaard gaan met sommige andere chirurgische behandelingen van obesitas. De ingreep laat geen vreemd voorwerp, met eventuele afstotingsverschijnselen na in het lichaam.
  • De ingreep kan ook laparoscopisch worden uitgevoerd, wat minder ingrijpend is en waardoor er minder kans is op wondbreuk ten gevolge van de incisie. Bovendien blijft uw ziekenhuisverblijf beperkt tot 3 dagen.
  • De Gastric Sleeve is geen contra-indicatie voor een andere procedure. U moet de chirurg die u zal opereren wel vooraf inlichten over uw Sleeve.
  • De vermagering treedt meestal op in de eerste zes tot negen maanden na de operatie. Vooral bij zogenaamde volume eters is het effect van de ingreep groot omdat het voortdurende hongergevoel verdwijnt.

Frequently asked questions