Gastric BypassDe operatie in woorden

De restrictieve heelkunde heeft tot doel een volheidsgevoel uit te lokken door een klein maagreservoir van ongeveer 15ml te maken in het bovenste deel van de maag. Dit reservoir laat een duidelijk verminderde inname van de hoeveelheid voedsel toe. Het kleine reservoir wordt gecreëerd met behulp van nietjes.

De rest van de maag wordt niet weggenomen, maar wordt volledig gesloten met nietjes en gescheiden van het bovenste deel van de maag.

Het nieuw gevormde kleine maagreservoir mondt rechtstreeks uit in het middelste deel van de dunne darm (het jejunum), waardoor de absorptie van voedingsstoffen in de twaalfvingerige darm overbrugd (gebypassed) wordt.

De twaalfvingerige darm krijgt ongeveer een meter lager dan de verbinding met het maagreservoir een nieuwe verbinding met de dunne darm. Pas vanaf hier wordt het voedsel met de maag-, gal- en pancreassappen vermengd, wat noodzakelijk is voor de (vertraagde) vertering.

Uw chirurg kan beslissen om de lengte van de darm-segmenten aan te passen om meer of minder malabsorptie te induceren.

Malabsorptieve procedures beïnvloeden dus de vertering: het voedsel wordt onvolledig opgenomen, met als gevolg dat een deel uitgescheiden wordt via de stoelgang. De opname van calorieën wordt bijgevolg beperkt. Globaal leiden malabsorptieve procedures of malabsorptieve/restrictieve procedures tot een groter gewichtsverlies in vergelijking met de zuiver restrictieve procedures. De Gastric Bypass is een techniek die de restrictie en de malabsorptie combineert.

Frequently Asked Questions