Daar de Gastric Bypass een techniek is die restrictie en malabsorptie combineert, zal uw gewicht op basis van beide principes beïnvloed worden. Het kleine maagreservoir zorgt voor de restrictie. U zal snel een volheidsgevoel ervaren nadat u een klein beetje voedsel hebt ingenomen dat net voldoende is om het maagreservoir te vullen. Door het wegnieten van het grote maaggedeelte zou er ook een negatieve prikkel naar de hersenen worden gestuurd die de productie van ghrelines (een stof die het hongergevoel opwekt) afremt. Dit zou een verzadigingsgevoel met zich meebrengen waardoor u minder gaat eten en aldus gaat vermageren.
Het voedsel wordt pas vermengd met de maag-, gal- en pancreassappen op het ogenblik dat de lis van de twaalfvingerige darm in verbinding komt met de dunne darm waarlangs het voedsel vanuit het maagreservoir wordt aangevoerd. In vergelijking met de normale spijsvertering, wordt het voedsel hier pas later verteerd. Er zullen dus minder voedingsstoffen (vetten, koolhydraten) en calorieën worden opgenomen in het lichaam. Door deze malabsorptie zal u gewicht verliezen en vermageren. De snelle lediging van de maaginhoud in de dunne darm veroorzaakt bij inname van veel suikers een gevoel van misselijkheid, het zogenaamde dumpinggevoel. Dit helpt om het eten van zoetigheden te vermijden.
Naast de complicaties die voor elke chirurgische ingreep gelden, kunnen enkele specifieke problemen optreden na de Gastric Bypass:
Alle stoornissen die hierboven vermeld werden, moeten via regelmatig bloedonderzoek worden gecontroleerd en kunnen eenvoudig behandeld worden met een aangepast dieet en supplementen van ijzer, foliumzuur, vitamines en mineralen. Volg strikt de adviezen van uw arts en voedingsdeskundige of diëtist(e) in het Obesitas Centrum Waasland.
Bespreek de mogelijke risico’s van de operatie uitgebreid met uw chirurg.